Bobath terapija za djecu

Migrena

Bobath terapija čitav je koncept koji vam omogućuje rad s djecom i mladima sa svim vrstama cerebralne paralize, bez obzira na težinu, dob ili popratne bolesti. Ovaj je pristup znanstveno utemeljen i primjenjuje se u cijelom svijetu..

Bobath terapija kombinira fizikalnu terapiju, radnu terapiju i logopediju i usmjerena je na razvoj kod svakog djeteta vještina potrebnih za istraživanje svijeta, kao i na omogućavanje da komunicira o svojim potrebama i što više sudjeluje ne samo u terapijskim sesijama i u svim aspektima vašeg života. Možemo reći da je Bobath terapija individualna kao i svako dijete..

glavni cilj

Glavni cilj liječenja je potaknuti i poboljšati djetetove vlastite motoričke i funkcionalne sposobnosti na tipičnije načine. Djeca i mladi s cerebralnom paralizom obično imaju manje mogućnosti kretanja i držanja tijela nego zdravi ljudi. Bobath terapija usmjerena je na povećanje raznolikosti pokreta i tipičnih držanja tijela, što pomaže pacijentima da poboljšaju kvalitetu pokreta, formiraju veći repertoar funkcionalnih vještina i, na taj se način, brže i bolje prilagode okolini..

Kako radi?

Bobathov koncept temelji se na holističkom pristupu osobnosti i onim promjenama koje su nastale kao rezultat neurološke bolesti. S tim u vezi, relevantni su sljedeći aspekti:

 1. Analiza normalnog kretanja.
 2. Analiza mogućnosti normalnog kretanja.
 3. Prilagođavanje tehnika liječenja stanju pacijenta.
 4. Analiza učinkovitosti primijenjenih tehnika.

Dakle, Bobath koncept uključuje stalnu analizu pacijentovog odgovora na liječenje i prilagođavanje primijenjenih tehnika promjenama primljenim tijekom terapije. Osim toga, cilj liječenja nije samo obnavljanje izgubljenih funkcija, već i poboljšanje funkcionalnih mogućnosti osobe i njihova integracija u svakodnevni život..

7 osnovnih principa

Koncept Bobath temelji se na sedam osnovnih principa:

1. Kliničko obrazloženje i analiza

Potrebno je analizirati kretanje i izvođenje zadataka kako bi se utvrdila glavna ograničenja i njihovo naknadno uklanjanje..

2. Posturalna kontrola i svrhovito kretanje

Svi se pokreti temelje na dobroj posturalnoj kontroli, ovo je jedna od osnova koja se uzima u obzir u Bobath konceptu. Što smo stariji, to se naši pokreti vode određenim zadatkom, stoga je potrebno trenirati pokrete korisne i tražene u svakodnevnom životu..

3. Senzorne i proprioceptivne informacije

Ispravnom osjetnom i proprioceptivnom stimulacijom postići ćemo veći i ispravniji motorički odgovor, pa moramo biti vrlo precizni u stimulacijama koje koristimo u radu s pacijentima..

4. Olakšavanje

Olakšavanja se izvode ručnim kontaktom i služe poboljšanju upravljanja motorom tijekom izvođenja onih pokreta koji su povezani s najvećim poteškoćama.

5. Mišićni tonus

Neadekvatna posturalna kontrola, kožna preosjetljivost i promijenjeni obrasci aktivacije mišića dovode do povećanog tonusa mišića, što otežava kretanje. Ako želimo poboljšati svoje obrasce kretanja, tada moramo raditi s mišićnim tonusom..

6. Holistički pristup

Kompenzacija je prirodni fenomen koji se javlja kada je živčani sustav oštećen, stoga terapija Bobathom ne ometa njihovu provedbu, već omogućuje njihovo prepoznavanje i uzimanje u obzir, težeći pokretima što manje štetnim kako bi se pacijentu omogućilo da bude najfunkcionalniji.

7. Kontinuirano vrednovanje

Potrebno je stalno analizirati stanje i napredak pacijenta - kako postigne svoje ciljeve, taktika liječenja će se mijenjati, što osigurava pomak prema još većoj neovisnosti i funkcionalnosti..

Što točno radi Bobath terapeut?

Fizikalna terapija

Bobath terapeut podučava svoje pacijente da se kreću na najnormalniji i energetski najučinkovitiji način te sprječava patološke obrasce kako bi postigli svoj maksimalan potencijal..

To postaje moguće zahvaljujući vježbama usmjerenim na smanjenje mišićnog tonusa i olakšavanje pokreta, poboljšanje motoričke kontrole i držanja, kao i povećanje funkcionalne aktivnosti i neovisnosti..

Ergoterapija

Cerebralna paraliza ponekad može utjecati na djetetove percepcijske i senzorne sposobnosti i prosudbe o prostoru i udaljenosti. Stručnjak se trudi pomoći u tome da se prevaziđu koristeći pažljivo promišljene aktivnosti kako bi se dijete moglo učinkovitije kretati i koristiti oči i ruke: odijevanje, jelo, čitanje, pisanje i igranje s prijateljima..

Govorna terapija

Govorna i jezična terapija su također važni. Postoji mnogo načina za komunikaciju s djetetom. Korištenjem očiju i ruku, slika i simbola, ili čak računala i glasovne komunikacije, dijete s cerebralnom paralizom može komunicirati s drugima.

Osim toga, poznato je da poteškoće u artikuliranju mišića potrebnih za proizvodnju govora znače da djeca mogu imati problema s gutanjem. Također je moguće i potrebno raditi s ovim..

Može li Bobath terapija zamijeniti druge tehnike??

Iako Bobath koncept ima vrlo moćne alate, možemo koristiti i druge pristupe. Iskreno, moramo se služiti svim mogućim metodama, jer je naša zadaća postići najveću moguću neovisnost i funkcionalnost pacijenta..

Evo samo nekoliko njih:

 • krioterapija i / ili termoterapija;
 • hipoterapija;
 • hidroterapija.

Što se tiče trajanja liječenja, ne postoji jasan okvir. Plastičnost mozga nešto je za što treba vremena, a terapiju treba provoditi dok pacijent i dalje doživljava poboljšanja, tj. u prisutnosti pozitivne dinamike. Također se vjeruje da bi pacijent trebao biti neprestano pod nadzorom stručnjaka: s vremena na vrijeme potrebno je podvrgnuti se liječenju, jer je, bez obzira na postignute rezultate, moguće neko vraćanje..

Tehnika B i K Bobat - sredstva za rehabilitaciju motora, principi i odredbe

Bobath terapija (tehnika Berte i Karla Bobata) moderna je tehnika rehabilitacije koja vam omogućuje vraćanje mišićnog tonusa, ponovno pokretanje motoričke funkcije lokomotornog sustava i razvoj fine motorike ruku. Bobath tehnika je usmjerena na obnavljanje živčanih stanica i fizičkim i mentalnim vježbama. Danas se ova tehnika široko koristi za rehabilitaciju nakon srčanog i moždanog udara u bolesnika različitih dobnih skupina, kao i za liječenje djece s cerebralnom paralizom..

Tim liječnika rehabilitacijskog centra bolnice Yusupov, temeljen na najnovijim dostignućima u medicini, razvija plan liječenja za pojedinačne indikacije svakog pacijenta. Zahvaljujući modernoj tehničkoj opremi naše bolnice, svaka korištena tehnika daje najbolji rezultat.

Principi

Sustav terapije Bobath treba obnoviti ljudske motoričke funkcije stimulirajući mišiće, proširujući amplitudu zglobova, zamjenjujući patološke refleksne pokrete prirodnim za ljudske motoričke vještine. Redovite seanse bobat terapije s profesionalnim instruktorom pomažu u postizanju sljedećih rezultata:

 • nastaviti s izgubljenom motoričkom aktivnošću nakon što je doživio moždane traume, moždani udar ili srčani udar;
 • naučite se sami brinuti o sebi, ispunjavati svakodnevne rutinske obveze;
 • potaknuti ispravnu percepciju vlastitog tijela;
 • nastaviti reflekse u prirodnoj amplitudi;
 • riješiti se patološkog spastičnog sindroma;
 • normalizirati opći ton čitave mišićne skupine, dovesti u red vlastito tijelo;
 • spriječiti razvoj kontraktura i deformacija;
 • konsolidirati rezultat liječenja.

Rehabilitacijski centar bolnice Yusupov zapošljava profesionalne liječnike, čija je glavna zadaća pomoći pacijentu s bilo kojom dijagnozom da učinkovito prođe tečaj rehabilitacije. Tim stručnjaka, temeljen na dugogodišnjem iskustvu, motivira naše pacijente da se oporave, pružajući prave uvjete za njihov rani oporavak.

Indikacije i kontraindikacije za uporabu terapije

Ova je tehnika dizajnirana za liječenje širokog spektra urođenih ili stečenih bolesti, uključujući:

 • dječja cerebralna paraliza (cerebralna paraliza);
 • patologija razvoja kičmenog stupa;
 • urođene mane kuka;
 • motorička disfunkcija u djece s razvojnim manama;
 • kašnjenje u razvoju;
 • odgođeni encefalitis, moždani udar, srčani udar, poliomijelitis;
 • kršenje mišićno-koštane funkcije zbog mehaničkog ili električnog utjecaja;
 • sindrom mišićne hipotenzije;
 • piramidalna insuficijencija;
 • diskinetički sindrom.

Unatoč širokom spektru djelovanja Bobat terapije, postoje brojne kontraindikacije za njezinu upotrebu. Korištenje ove tehnike, ovisno o prisutnosti sljedećih patologija, mora se prethodno dogovoriti s liječnikom koji dolazi. Kontraindikacije za Bobath terapiju su:

 • zarazne i virusne bolesti praćene vrućicom;
 • psihoemocionalni poremećaji koji negativno utječu na ponašanje pacijenta;
 • akutni upalni procesi;
 • nedavna operacija;
 • epilepsija.

Osnovne odredbe sustava

Liječenje Bobath terapijom uključuje postupnu prilagodbu pacijenta na uobičajeni način života bez fizičke nelagode. Osnovni principi Bobat tehnike za odrasle i djecu su:

 • bezbolnost. Bilo koja vježba ne smije uzrokovati bol ili nelagodu. Bol je alarmantni signal tijela i ne može se zanemariti;
 • stalni nadzor instruktora i liječnika. Nijedna metoda rehabilitacije neće funkcionirati ako se radi pogrešno. Specijalisti za terapiju bobatom u bolnici Yusupov pažljivo prate ispravnu provedbu svih vježbi, podržavajući i motivirajući pacijenta za daljnji rad;
 • pravilnost. Bobat terapiju cerebralne paralize i drugih malformacija treba provoditi tijekom cijele godine i svakodnevno. Samo će stalna praksa dati očekivani rezultat;
 • individualni plan liječenja. Individualni pristup pacijentu ključ je brzog oporavka, jer se mjere rehabilitacije trebaju provoditi na temelju potreba i dinamičkih mogućnosti određenog pacijenta;
 • rani početak liječenja. Pravovremeno započeta rehabilitacija minimizira rizike od razvoja nuspojava ili progresije bolesti, posebno ovo se odnosi na djecu s razvojnim patologijama. Bobat tehniku ​​za cerebralnu paralizu treba izvesti što je ranije moguće, ali nakon obveznog savjetovanja s liječnikom;
 • raznolikost vježbi i njihova dinamika. Bobath terapiju za odrasle, kao i za djecu, treba provoditi s postupnim povećanjem složenosti vježbi. Zbog svestranog razvoja svih mišićnih skupina, postupak liječenja ili rehabilitacije je brži i učinkovitiji.

Sveobuhvatna rehabilitacija i njezin koncept

Zajedno s Bobath terapijom, liječnici također preporučuju kombiniranje ove prakse s Voight metodom. Koncept ove tehnike je naizmjenična stimulacija određenih područja na ljudskom tijelu koja su odgovorna za prirodne refleksne motoričke reakcije tijela. Postoji 10 takvih zona, od kojih je svaka odgovorna za određeno refleksno kretanje. Metoda se izvodi vrlo sporo, što pomaže postići veći učinak. U kombinaciji s Bobat terapijom rehabilitacija je uspješnija i brža, međutim, prije nego što započnete bilo koju od tehnika, morate se posavjetovati s liječnikom.

Gdje proći rehabilitaciju u Moskvi

Pravovremeno započeta rehabilitacija ključna je za rani oporavak, jer će, propustivši trenutak, biti puno teže obnoviti motoričke funkcije tijela u budućnosti. Tim rehabilitacijskih stručnjaka u bolnici Yusupov radi s pacijentima s različitim dijagnozama, što jamči kompetentan individualni pristup svakoj osobi. Za preliminarne konzultacije sa stručnjakom možete se prijaviti nazvanjem bolnice Yusupov ili kontaktiranjem liječnika koordinatora na našoj web stranici.

Bobath terapija za djecu

Svi su naši centri ponovno otvoreni i čekaju pacijente!

Svakako pročitajte detalje o promjenama u ovoj vijesti!

Bobath terapija jedna je od učinkovitih metoda rehabilitacije djece s organskim lezijama središnjeg živčanog sustava, oštećenjima u njegovom razvoju ili s neurološkim posljedicama drugih bolesti.

Rehabilitacijski centar First Step koristi Bobath terapiju za motorički trening pacijenata kako bi učinkovitije kontrolirao kretanje u raznim okruženjima i time poboljšao kvalitetu života pacijenta. Ovaj pristup neurološkoj rehabilitaciji je multidisciplinaran. Prije svega, u tome sudjeluju fizioterapeuti, neurolozi, liječnici opće i pedijatre, kao i logopedi..

Povijest pojave Bobath terapije

Kada su fizioterapeutkinja Bertha Bobat i njezin suprug - neurofiziolog i psihijatar - dr. Karel Bobat počeli primjenjivati ​​svoj pristup u liječenju pacijenata s paralizom u Londonu 40-ih godina prošlog stoljeća, vjerovalo se da pacijenti s takvim bolestima praktički nemaju šanse za rehabilitaciju.

Berta Bobat predložila je novi pristup rehabilitaciji, razvijen na temelju vlastitog iskustva i zapažanja. Provodeći seanse gimnastike, otkrila je da su u određenim fiziološkim položajima tijela kod pacijenata sa spastičnim lezijama inhibirani patološki motorički refleksi. Pronalaženje pacijenta u ovom položaju pridonijelo je smanjenju napetosti mišića i stvaranju kontroliranih pokreta. Berthino empirijsko iskustvo znanstveno je potkrijepio Karel Bobat i nazvao ga Bobath Therapy, a potom je u SAD-u, na prijedlog osnivača, označen terminom "neurorazvojni tretman" (NDT). Bobats su među prvima pretpostavili i napisali o plastičnosti živčanog sustava, značaju senzornih poremećaja, senzomotornom učenju, individualiziranom postavljanju ciljeva, pokazateljima uspješnosti, ograničenju aktivnosti, funkcionalnom sudjelovanju, kućnim programima i roditeljstvu.

Prema Bobatovom konceptu, razvoj živčanog sustava genetski je određen (definiran). Određuje se genetskim programom, koji nastaje u maternici tijekom razvoja ploda. Istodobno, mozak ima ogromne kompenzacijske mogućnosti i sposoban je obnoviti genetski definirane obrasce kretanja. To znači da se čak i urođene razvojne mane mogu nadoknaditi mjerama poduzetim tijekom.

Jedna od glavnih ideja koja stoji iza Bobath-ovog koncepta je da svaka osoba s neurološkim oštećenjima može poboljšati funkcionalne karakteristike svog tijela..

Novorođenče ima urođene oblike ponašanja svojstvene prirodi: plač radi privlačenja pozornosti, traženje, hvatanje, refleksi sisanja, spontani i refleksni pokreti trupa i udova. Omogućuju bebi da kontaktira s vanjskim okruženjem i prima informacije o vanjskom svijetu. Kongenitalno ponašanje od trećeg mjeseca života zamjenjuje se sustavom stjecanja iskustva pomoću senzornih informacija.

Uobičajeno, kontinuirano dolazeći slušni, taktilni, proprioceptivni, vizualni, vestibularni podražaji obrađuju se u odgovarajućim područjima mozga i doprinose stvaranju motoričkih reakcija.

U djeteta s cerebralnom paralizom, zbog oštećenja živčanog tkiva u ranom djetinjstvu, stvaraju se abnormalne živčane veze, formira se funkcionalni sustav koji se razlikuje od onoga što je dala priroda. Kao rezultat, pojavljuju se spastični, hiperkinetički, atonični sindromi, krše se motorički stereotipi i govor, pogoršava se sposobnost koncentracije svijesti na obavljanje određenog posla. Anomalije se fiksiraju, poremećaji motoričke aktivnosti povećavaju stupanj stvaranja pogrešnih funkcionalnih veza kako se razvijaju, nedostatak motoričke aktivnosti dovodi do atrofije mišićnog tkiva, pogoršanja cirkulacije krvi i limfnog protoka, oslabljene osjetljivosti proprioceptora, poteškoće u prijenosu živčanih impulsa s periferije živčanog sustava na mozak

Individualni program rehabilitacije prema Bobath terapijskoj metodi za svakog pacijenta uvijek je poseban, njemu prikladan.

Bobath terapija temelji se na individualnom pristupu svakom pacijentu. Jedinstvenost svake osobe i svakog kliničkog slučaja diktira potragu za jedinstvenim putem rehabilitacije. U određenom smislu, Bobath terapija nije liječenje, već način života. Uloga terapeuta je pomoći osobi da daje sve od sebe pomažući joj u suzbijanju neželjenog povećanja tonusa i stimulirajući i najmanje kretanje zahvaćenih atoničnih područja..

Zadatak terapeuta usmjeren je na maksimalno moguće obnavljanje pacijentovog potencijala unutar ograničenja oštećenog središnjeg živčanog sustava, sposobnog nadoknaditi rad zahvaćenog dijela aktiviranjem zdravih zona.

Prvo što stručnjak za terapiju Bobath učini je detaljan razgovor, postavlja mnoga pitanja kako bi saznao što više o pacijentu. Da biste sastavili individualni režim liječenja, važno je znati koje konkretne rezultate pacijent i njegova obitelj žele postići. Tijekom razgovora, objektivnog pregleda i pregleda, liječnik također proučava mogućnosti pacijenta, njegovo objektivno stanje i razumije specifične razloge koji ga sprečavaju u izvođenju pokreta.

Sve se terapije Bobath terapije provode u obliku igre, koristeći gimnastičke kuglice, valjke, ljuljačke, posebne uređaje i kućanske predmete. Nekoj djeci preporučujemo uzimanje dvije sesije zaredom, jer mogu napraviti takvo opterećenje. Uz to, zaigrani oblik nastave pomaže djetetu lako zainteresirati. Uskoro se i sami raduju novom sastanku sa svojim omiljenim instruktorom..

Sveobuhvatan plan liječenja može uključivati ​​sljedeće postupke:

Koncept Bobath terapije

U naše se vrijeme Bobath koncept provodi kao neurodinamička rehabilitacija. Koncept bobata uspješno je korišten, uklj. za rehabilitaciju djece sa spastičnom tetraparezom (cerebralnom paralizom) različitih stupnjeva težine.

Postoje centri za rehabilitaciju cerebralne paralize koji pomažu odraslima da se oporave u stanju nakon moždanog udara i ublažavaju spastična stanja kod djece s cerebralnom paralizom, ako se dijete ne prevrne, puzi, sjedi i hoda. Danas se u svijetu koristi tretman prema Vojti i Bobatu, uklj. u Rusiji, Gruziji, Bjelorusiji i drugim zemljama ZND-a za rehabilitaciju djece i odraslih. Da bi se pojačao učinak Bobath terapije, koriste se tehnička sredstva: vibracijske platforme i medicinski medicinski simulatori različitih proizvođača iz Njemačke, SAD-a i Tajvana.

Fizioterapijske vježbe (vježbanje) prema Bobatu promiču razvoj vještina rada i igre u djece s sindromom tetrapareze (cerebralna paraliza), podučava samopomoći, razvija navike, koje se moraju poštivati ​​u svakodnevnom životu, povećava osobnu neovisnost i kvalitetu života.

Brzi pogled na Bobathovu teoriju terapije

Bobathov koncept temelji se na činjenici da ljudski mozak ima plastičnost i sposoban je za reorganizaciju, tj. zdrav dio mozga može učiti i izvršavati zadatke koje je prije obavljao sada bolesni dio mozga. Još 1943. godine, na temelju svog fizioterapijskog iskustva, Berta Bobat otkrila je da spastična stanja djece s cerebralnom paralizom slabe ili potpuno nestaju nakon određenih pokreta i zauzimanja određenih položaja. Ako određeni pokreti i držanja mogu oslabiti ili ublažiti grčeve, tada je moguće, na temelju rezultata promatranja pacijenta, razviti gimnastičke vježbe koje mogu poboljšati stanje ili čak izliječiti mnoge pacijente..

Poput Voigtove metode, metoda neurodinamičke rehabilitacije (Bobath terapija) ima za cilj obnavljanje ispravnih motoričkih sposobnosti i poticanje psihomotornog razvoja, trenirajući u korištenju ispravnih motoričkih algoritama u svakodnevnom životu..

Koncept Bobath primjenjuje se ne samo za djecu, već i u rehabilitaciji nakon moždanog udara. Većina terapije vježbanjem prema Bobatu prikazuje se djeci s cerebralnom paralizom u prvoj godini, pomažući tjelesnom razvoju nedonoščadi, osiguravajući razvoj nedonoščadi u mjesecima do 1 godine. Fizioterapijske vježbe prema Bobatu uspješno liječe zaostajanje u općem razvoju, indicirano je za djecu s usporenim motoričkim i psihomotornim, kao i mentalnim, govornim i socijalnim razvojem djeteta.

Terapija vježbanjem prema Bobatu predviđa upotrebu posebnih podražaja i utjecaja usmjerenih na zahvaćanje oštećenih struktura središnjeg živčanog sustava, poticanje interakcije središnjeg živčanog sustava s drugim sustavima, suzbijanje nepravilnih položaja i motoričkih algoritama, poticanje ispravnih motoričkih vještina i poticanje ispravnih položaja. Uči pravilnom opuštanju i napetosti mišića, ublažava grčeve, uklanja kontrakture i deformacije zglobova..

U djece mlađe od godinu dana prikazana je terapija vježbanjem prema Bobatu:

 • S cerebralnom paralizom
 • S centralnom paralizom
 • Za uklanjanje poremećaja kretanja i ravnoteže
 • Za ublažavanje poremećaja u percepciji položaja vlastitog tijela
 • Za ublažavanje odgođenog psihomotornog razvoja
 • Za ublažavanje grča udova
 • Za rehabilitaciju nakon moždanog udara.

Terapija Bobathom je kontraindicirana:

 • Epileptici tijekom aktivnih napadaja
 • Osobe s teškim mentalnim poremećajima
 • U prisutnosti akutne upale i febrilnih stanja.

Bobath terapija usmjerena je na promicanje zdravog načina života. Svi pokreti programa fizioterapije Bobat ne bi trebali uzrokovati bol, izvode se uvijek glatko, polako, pravilno, pod nadzorom instruktora vježbanja, uz sudjelovanje liječnika vježbanja, u ozračju smirenosti i dobrohotnosti. Imenovanje niza vježbi prema Bobatu moguće je samo nakon detaljnog pregleda kako bi se utvrdila sposobnost pacijenta da podnosi statička i dinamička opterećenja. Vježbe mogu biti otežane samo postupno, ovisno o stjecanju motoričkih vještina. U idealnom slučaju, bolje je vježbati nekoliko puta dnevno, uzimajući u obzir stanje. Ali čak i nekoliko sesija tjedno također mogu značajno pomoći u oporavku. Što ranije započnete, liječenje je učinkovitije. Predavanja prema Bobat metodi smanjuju neravnomjernu napetost mišića, uklanjaju kontrakturu, zglobnu deformaciju, pomažu u stjecanju ili obnavljanju vještina upravljanja tijelom i pružaju važne vještine opuštanja i napetosti mišića. Gimnastika (vježbanje) prema Bobatu stvorena je za pomoć ljudima s ozljedama mozga i kralježnične moždine. Indiciran je za moždane udare, cerebralne krvarenja, tumore mozga, upale, multipla multipla skleroza, kao i za bilo kakva oštećenja živčanih stanica mozga (leđne moždine) različite etiologije. Smrt živčanih stanica kao rezultat patogenih događaja (moždani udar, cerebralna krvarenja itd.) Uzrokuje poremećaje u motoričkom ponašanju i kontroli kretanja. Rezultat su sve vrste paraliza različite težine, smanjena točnost pokreta, degradacija senzomotoričkih sustava. U odraslih pacijenata neprestano ispravno ponavljanje istih vježbi potiče uključivanje zdravih područja mozga, oni preuzimaju zadatke koje su prethodno izvodili sada pogođena područja mozga. U djece mlađe od godinu dana sve je lakše, dovoljno je aktivirati urođene motoričke stereotipe, koji će se izvoditi pod kontrolom zdravih dijelova središnjeg živčanog sustava.

Bobath terapija integrirana je u život pacijenta i slijedi cilj podučavanja svakodnevnih životnih vještina, ili ih obnavlja uz pomoć fizioterapeuta i pod njegovim vodstvom, tako da pacijent sam može obavljati svakodnevne svakodnevne aktivnosti (ako je moguće). Oslabljeni, paralizirani dijelovi tijela također su uključeni u izvođenje vježbi i onih svakodnevnih. Važno je podučavati svjesnu kontrolu zdravog i bolesnog dijela tijela, koristeći zahvaćenu i paraliziranu stranu. Važno je naučiti pacijenta da opaža svoj položaj u prostoru. Bobath vježbe podučavaju kontrolu i upotrebu svih mišića u pravilnim pokretima, uklj. i dijelovi mišića zahvaćeni paralizom. Da biste ga izliječili, važno je naučiti kontrolirati tonus mišića, pravilno primijeniti urođene ili ucijepljene vještine napetosti i opuštanja i izvoditi pokrete u skladu s ispravnim psihomotornim stereotipom. Interakcija mišićnih skupina, koordinirani rad mišića važan je za razvoj motoričkih sposobnosti i osjećaja za ravnotežu.

Koncept Bobath ne može eliminirati osnovni uzrok bolesti, ali stimulira postojeće sposobnosti tijela da postigne glavni cilj - prilagodbu i rehabilitaciju. Bobat tehnika djeluje posebno uspješno u djece mlađe od godinu dana za rehabilitaciju cerebralne paralize.

Značajke Bobath terapije u djece mlađe od godinu dana

Mozak djeteta mlađeg od godinu dana odlikuje se vrlo visokom učinkovitošću, jer mora obraditi tok obilnih dojmova iz okolnog svijeta. Da bi se dijete dobro razvijalo, važno mu je pokazati mnogo različitih stvari, pokušati, dodirnuti se i igrati se s njim. Što više utjecaja dijete dobije iz vanjskog svijeta, to se više dijelova njegovog mozga aktivira i mozak se brže razvija, a time i ostatak tijela. U odrasle osobe mozak nastavlja učiti, ali većina putova za živčani impuls već je formirana. Djetetov mozak je i dalje čist i nestrpljivo upija informacije iz okolnog svijeta. U početku je dovoljno da dijete jednostavno legne na leđa i gleda što se oko njega događa, ali nakon par mjeseci to nije dovoljno. U potrazi za novim iskustvima, pokušava promijeniti položaj tijela. Zbog toga se počinje prevrtati s leđa na trbuh. Ako se dijete ne prevrne, to je jasan znak abnormalnog razvoja. Što je stariji, to se više želi ispraviti i uspravno hodati na dvije noge, kako ne samo da vidi svijet oko sebe, već ga i ispunjava sobom, da ga osjeća sa svim raspoloživim osjećajima. Zbog toga počinje puzati, prvo na trbuhu, a zatim na sve četiri i počinje sjediti. Ako dijete ne sjedi s 9 mjeseci, vrijeme je da se oglasite na alarm i prijavite za tečajeve Bobath terapije. Tamo će ga naučiti samostalno sjediti. Vrlo je važno potaknuti razvoj novih slijedova pokreta; u tome će vam pomoći Bobath terapija. Preduvjet za dobar psihomotorni i govorni razvoj u prvoj godini, kao u najvažnijoj fazi života, je dobra kontrola držanja tijela i najviša moguća kvaliteta motoričkih algoritama. Te osobine daje gimnastika prema Bobatu, ona može biti korisna ne samo za liječenje, već i za normalan razvoj zdrave djece. Postoje novorođenčad sa slabo razvijenom motorikom i osjećajem. Možda je ovo privremena, prolazna pojava ili je možda znak ozbiljnih neuroloških poremećaja. U svakom slučaju, gimnastika Bobat može biti od velike pomoći u rješavanju problema, kako kod djece s očitim invaliditetom, tako i kod zdrave djece s blagim invaliditetom..

Približan skup vježbi za dijete s cerebralnom paralizom

Dijete s cerebralnom paralizom leži na leđima u spastičnom stanju. Opustite četku. Da biste to učinili, uzmite palac okovane ruke i glatko pomaknite palac prema vanjskoj strani ruke. Pazimo da se kreće samo spoj prsta sa zapešćem. Držite pomaknuti palac u novom položaju do tri minute da opustite mišiće šake. Tek kad se grč ublaži i mišići opuste, uzmemo vrhove ostalih prstiju ruke i nježno ih savijemo ne dodirujući dlan. Proces ne bi trebao biti bolan. Nakon (ako je moguće) maksimalnog produženja prstiju spastične šake, savijemo zglob, savijemo zglob, odmaknemo ga, ne mijenjajući položaj palca. Dalje, pokušajmo saviti rame. Da biste to učinili, držite palac u ispruženom i otetom stanju, kako je gore opisano, pomaknite podlakticu u položaj između pronacije i supinacije. Donosimo ruku naprijed, dok savijamo rame. Nakon savijanja ramena pod maksimalnim kutom, držite ruku u ovom položaju do opuštanja mišića. Dalje, trebate uzeti svoje rame. Zbog toga i dalje držimo palac u gore opisanom položaju. Podlakticu pomičemo do krajnjih granica i polako pomičemo ruku u stranu. Savijamo rame na 75 °, nakon njegove maksimalne otmice kako bismo istegnuli lopaticu. Samo, i ako je postignuto maksimalno opuštanje: dijete leži na leđima, stavljamo mu ruku na prsa, istežemo rame koje se može držati drugom rukom. Savijte i savijte noge. Da biste to učinili, savijte palac djetetove paralizirane noge prema gore, držite palac u tom položaju dok se djetetova noga, sputana grčem, potpuno ne opusti. Radimo s donjim udom, slično opisu za ruku. Jednom rukom pritisnemo preko koljena, ispod koljena, drugom rukom povučemo stopalo gore-dolje. Uzimamo nogu. Savijenom nogom postižemo maksimalno istezanje noge. Pritisnite s unutarnje strane koljena dok lagano izvlačite nogu. Vježbanje rotacije bedrene kosti. Noga treba biti savijena. Jednom rukom držimo nožni prst s otmicom u venama, drugom rukom pritiskamo koljeno u smjeru željenog pokreta. Vrlo polako, bez promjene tempa, ako je moguće, skrećemo koljeno do maksimalnog kuta. Savijte gležanj, a zatim ga savijte. Uvijek radimo mirno, polako, s pauzama! Jednom rukom držimo palac u otmici prema gore, drugom rukom pomažemo našem malom pacijentu da savije stopalo, a zatim savije stopalo.

Principi, vježbe i trening Bobath terapije

Ime tehnike bilo je ime njezinih programera - Berte i Karla Bobatova, liječnika iz Londona. Berta je radila kao fizioterapeut, a suprug kao neurofiziolog, profesor neurologije i psihijatrije.

U godinama dvadesetog stoljeća. predložili su temeljno novi, kao u to vrijeme, pristup procesu liječenja bolesti povezanih sa spastičnim lezijama mišića. S godinama je terapija postala prilično popularna u cijeloj Europi..

Sami principi i mehanizmi metode temeljili su se na promatranjima pacijenata koji su pretrpjeli moždane udare ili ozljede živčanog sustava, a koje je izvela Berta. Karl je stvorio teorijske temelje.

Glavna ideja metode je da psiha i tijelo moraju međusobno djelovati, što rezultira time da se ne treba liječiti odvojeni dio tijela, već cijeli organizam u cjelini. Svrha tehnike je razviti kontrolirane, racionalne i svjesne pokrete, istovremeno smanjujući grčenje i napetost mišića..

Do danas se centri koji rade prema metodi supružnika Bobat nalaze po cijelom svijetu. Dugogodišnjom praksom ovaj se način liječenja pokazao najučinkovitijim u oporavku djece s cerebralnom paralizom i posljedicama mnogih bolesti, stoga ga prepoznaje službena medicina.

U kojim se područjima primjenjuje ?

Ova se tehnika koristi za liječenje sljedećih bolesti:

 • Cerebralna paraliza bilo koje težine
 • razni nedostaci povezani s razvojem kičmenog kanala
 • skolioza (bilo koje težine)
 • razvojni poremećaji motoričkih sposobnosti
 • kongenitalne ili dječje iščašenja kuka
 • posljedice raznih ozljeda (uključujući i postporođajne), zbog kojih je dijete izgubilo kontrolu nad tijelom
 • udarci
 • nuspojave upale mozga

Ova tehnika, naravno, nije lijek za liječenje i u mnogim slučajevima ne može postići potpuni oporavak pacijenta. Ali daje rezultate mnogo učinkovitije u usporedbi s metodama koje su mu prethodile..

Pojam i principi

Principi Bobath terapije. Izvor: kinesioblag.ru

Koncept ove tehnike temelji se na ideji plana razvoja središnjeg živčanog sustava (CNS) utvrđenog na genetskoj razini. Ovaj plan nije ništa drugo doli zdrav razvojni program djeteta.

Beba od rođenja ima osnovne reflekse, zahvaljujući kojima komunicira i kontaktira s drugima i okolinom.

Ova metoda komunikacije djelotvorna je tijekom prva 2-3 mjeseca djetetova života. Nakon toga počinje svladavati drugu vrstu ponašanja, reguliranu i stimuliranu na osjetnoj razini izvana..

Kada se za određene analizatore primi velik broj različitih vrsta signala, oni se obrađuju i, kao rezultat toga, dijete uči razvijati odgovarajuće motoričke reakcije.

Zbog bolesti mozak može primati iskrivljene signale i u skladu s tim ih pogrešno obrađivati. To dovodi do razvoja patologija u motoričkim reakcijama, kao i do raznih komplikacija (atrofija, kontraktura, spastičnost).

Metoda uključuje uporabu posebnih signala (vizualni, slušni, položaji tijela) čija je svrha da bolesne strukture središnjeg živčanog sustava rade i korigira njihov rad uz naknadno suzbijanje patoloških motoričkih refleksa.

Važno je uočiti u liječenju jasan slijed razvoja djeteta, svojstven njemu na genetskoj razini. Odnosno, ako se prije svega mora naučiti prevrtati, zatim držati glavu, sjediti, puzati, onda tijekom liječenja mora proći sve ove faze u istom slijedu.

 • liječenje treba biti bezbolno
 • dijete se ne može prilagoditi, treba mu malo vremena za prilagodbu
 • važno je slijediti redoslijed bolesnikovih normalnih faza motoričkog razvoja
 • postupak rehabilitacije treba biti raznolik i složen
 • pokreti se moraju izvoditi učinkovito i pravilno
 • primjenjivati ​​posebne poze koje suzbijaju razvoj patoloških refleksa
 • pacijent bi vam trebao vjerovati dovoljno da u potpunosti opusti mišiće tijekom vježbanja
 • zajednički rad: obitelj, odgajatelji i razni stručnjaci (logopedi, ortopedi, psiholozi, učitelji) trebaju se baviti djetetom kako bi se uključila sva područja razvoja središnjeg živčanog sustava
 • morate realno procijeniti djetetove mogućnosti i prenijeti ih roditeljima
 • redovito provoditi ponovljene preglede pacijenta kako bi se korigirao sustav liječenja
 • važno je prilagoditi pacijenta životu u društvu

Kome je metoda kontraindicirana?

Postoji nekoliko bolesti kod kojih je uporaba ove tehnike zabranjena:

 • Shizofrenija - uporaba metode je strogo zabranjena
 • Epilepsija - u ovom slučaju morate biti vrlo oprezni. Liječenje je moguće samo s blagim oblikom bolesti, s teškim je zabranjeno
 • Konvulzivna spremnost u izraženom obliku - upotreba takvog liječenja može pogoršati tijek bolesti
 • Za kronične bolesti ako su prešle u akutni stadij

U kojoj dobi možete započeti liječenje?

U kojoj dobi započeti liječenje. Izvor: zdetstvo.ru

Dob djeteta kada radi prema Bobat metodi nije bitna: to mogu biti i beba i tinejdžer. Ali, naravno, što je dijete ranije na pločniku, to je tretman učinkovitiji.

Najbolji rezultati postižu se postupkom liječenja započetim prije djetetovog tri mjeseca, kada se senzorne informacije tek počinju nakupljati.

Također, postupak liječenja može se započeti i s minimalnim disfunkcijama mozga i u teškim slučajevima organskih patologija..

Kako su satovi prema Bobath metodi?

Stručnjaci rade s djecom u posebnim igraonicama. Nastava se održava u obliku igara kako bi se uspostavio veći kontakt s pacijentom.

Ovdje putem igračaka liječnik djetetu šalje određene signale zahvaljujući kojima se otkrivaju razvojni potencijali svojstveni genetskoj razini koji ne dopuštaju stvaranje patoloških funkcija..

Svaka radnja ove tehnike usmjerena je na to da pacijent postigne jedan od sljedećih ciljeva:

 • Inhibicija - zadržavanje ili inhibiranje nehotičnih tjelesnih pokreta pacijenta
 • Facilitacija - upotreba pokreta koji vodi. Specijalist provodi vježbe za istezanje i opuštanje mišića tijela. Nadalje, provodi vježbe s određenim udovima pacijenta s ciljem da tijelo zapamti točno kako se kretati, kojim tempom i u budućnosti koristiti upravo takvu akciju
 • Poticanje pacijenta na postizanje željenog cilja. Lekcija ne uključuje samo djetetove omiljene igre, već uključuje različite elemente usluge koje pacijent mora samostalno savladati.

Jedan od setova vježbi

Skup vježbi prema metodi:

 • Mi biramo početnu poziciju. Kada radi s gornjim udovima, pacijent može sjediti na stolici ili ležati na sofi. Kad tretiraju bobat i rehabilitiraju druge vježbe, trebao bi lagati
 • Opustite četku. Trebate uzeti palac spastične ruke i lagano ga premjestiti na vanjsku stranu ruke. U tom slučaju, mjesto na kojem prst prelazi u zglob treba se pomicati. Pokušajte ne ozlijediti dijete. Držite prst u ovom položaju do 3 minute kako bi se mišići mogli opustiti. Nakon opuštanja spastičnih mišića, trebate uzeti vrhove preostalih prstiju i lagano ih ispraviti ne dodirujući dlan. Pazite da postupak ne uzrokuje bol kod djeteta. Nakon maksimalnog produženja prstiju, zglob se savija, savija i uvlači. Položaj palca se ne mijenja
 • Savijamo rame. Držimo palac koji je u ispruženom i otetom položaju. Pomaknite podlakticu u srednji položaj između pronacije i supinacije. Dalje, ruku trebate iznijeti naprijed dok savijate rame. Nakon postizanja maksimalnog kuta fleksije, držite položaj nekoliko minuta kako bi se mišići mogli opustiti.
 • Oduzimamo rame. Držite palac u položaju kao u prethodnoj vježbi. Izvadimo podlakticu što je više moguće i počnemo voditi ruku u stranu. Nakon maksimalne abdukcije ravnog ramena, rame treba saviti na oko 75 °. Zatim se ruka lagano povuče prema naprijed i odvede u stranu (tako se protežu lopatice)
 • Položaj za odmor. Koristi se u slučaju maksimalnog opuštanja. Ako pacijent leži, ruka mu se položi na prsa, a rame se ispruži. Držanje drugom rukom je dozvoljeno. Ako pacijent sjedi, tada se ruka mora staviti na suprotno koljeno i tako ispružiti rame
 • Savijte i savijte noge. Potrebno je saviti pacijentov palac i držati ga par minuta kako bi se noge imale vremena opustiti. Radi se na isti način kao i vježba rukom. Jednom ga rukom gurnemo iznad koljena, pa ispod nje, dok nogu povučemo prema dolje, pa gurnemo prema gore
 • Uzimamo nogu. Noga treba biti što je moguće ravnija, stopalo savijeno. Pritiskom na unutarnju stranu koljena, lagano povucite nogu prema van
 • Rotacija kuka. Noga je savijena. Jednom rukom držimo nožni prst, a drugom pritisnemo koljeno u smjeru željenog pokreta. Naginjemo koljeno do maksimalno mogućeg kuta, radimo to polako i istim tempom
 • Savijamo i savijamo zglob gležnja. Vježba se radi polako i uz stanke. Jednom rukom držimo pacijentov nožni prst, a drugom na nozi. Pomažemo pacijentu u savijanju i savijanju stopala

Ako želite pročitati sve najzanimljivije o ljepoti i zdravlju, pretplatite se na bilten!

Je li vam se svidio materijal? Bit ćemo zahvalni na ponovnim objavama

Bobat - terapija kao sredstvo rehabilitacije za djecu s cerebralnom paralizom
savjetovanje o tjelesnom odgoju

Jedno od važnih sredstava za rehabilitaciju djece koja pate od cerebralne paralize su vježbe fizioterapije. Ciljevi terapije vježbanjem cerebralne paralize su razvoj sposobnosti dobrovoljne inhibicije pokreta, smanjenje hipertoničnosti mišića, poboljšanje koordinacije pokreta, povećanje opsega pokreta u zglobovima..

Preuzimanje datoteka:

PrivitakVeličina
bobat _-_ terapija.docx18,18 KB

Pregled:

Bobat - terapija kao sredstvo rehabilitacije za djecu s cerebralnom paralizom

Jedno od važnih sredstava za rehabilitaciju djece koja pate od cerebralne paralize su vježbe fizioterapije. Ciljevi terapije vježbanjem cerebralne paralize su razvoj sposobnosti dobrovoljne inhibicije pokreta, smanjenje hipertoničnosti mišića, poboljšanje koordinacije pokreta, povećanje opsega pokreta u zglobovima..

Načela terapije vježbanjem su redovitost, sistematičnost i kontinuitet nastave, individualni pristup, uzimajući u obzir stadij i težinu bolesti, kao i dob i mentalni razvoj djeteta. Također je važno povećanje tjelesne aktivnosti. To mora biti strogo individualno.

Domaći i strani istraživači razvili su niz metoda. Među kojima bi se prije svega trebala nazvati metoda K. I. Bobata, koju su razvili liječnici iz Londona Bertha i Karl Bobat. Svrha tehnike je razviti kontrolirane, racionalne i svjesne pokrete, istodobno smanjujući grčenje mišića i napetost..

Bobath terapija s pravom zauzima jedno od vodećih mjesta među metodama liječenja djece s poremećajima središnjeg živčanog sustava, uključujući organske lezije. Može se koristiti u svim slučajevima kada je potrebna fizička rehabilitacija.

Bobath terapija nije zasebna metoda liječenja, već čitava filozofija iscjeljenja, čija je glavna ideja vratiti funkcije odvojenog dijela tijela i cijelog organizma. Stoga je fokus na ključnom čimbeniku koji je odgovoran za cjelokupno zdravlje: interakciji fizičke i mentalne komponente.

Koncept bobath terapije temelji se na činjenici da bi se rehabilitacija trebala odvijati u istom slijedu u kojem se odvija djetetov prirodni razvoj - držanje glave, sposobnost prevrtanja s leđa na trbuh, sposobnost korištenja ruku i ramenog pojasa za potporu, razvoj motoričkih sposobnosti itd..

-liječenje treba biti bezbolno;

-dijete se ne može prilagoditi, treba mu malo vremena za prilagodbu;

-važno je slijediti redoslijed faza normalnog motoričkog razvoja pacijenta;

-postupak rehabilitacije treba biti raznolik i složen; pokreti se moraju izvoditi učinkovito i pravilno;

-primjenjivati ​​posebne poze koje suzbijaju razvoj patoloških refleksa;

-pacijent bi vam trebao vjerovati dovoljno da u potpunosti opustite mišiće tijekom vježbanja;

-zajednički rad: obitelj, odgajatelji i stručnjaci trebaju se baviti djetetom kako bi se uključila sva područja razvoja središnjeg živčanog sustava;

-trebate realno procijeniti djetetove mogućnosti i prenijeti ih roditeljima; redovito provoditi ponovljene preglede pacijenta kako bi se korigirao sustav liječenja.

-shizofrenija - uporaba metode strogo je zabranjena;

-epilepsija - u ovom slučaju morate biti vrlo oprezni. Liječenje je moguće samo s blagim oblikom bolesti, s teškim - zabranjeno je;

-konvulzivna spremnost u izraženom obliku - upotreba takvog liječenja može pogoršati tijek bolesti;

-s kroničnim bolestima, ako su prešle u akutnu fazu.

-tjelesna temperatura iznad 38,5 C˚

-pogoršanje kroničnih somatskih bolesti.

Dob djeteta pri radu s Bobath metodom nije bitna. Ali, naravno, što prije započnete, liječenje je učinkovitije. Najbolji rezultati postižu se postupkom liječenja započetim prije djetetovog tri mjeseca, kada se senzorne informacije tek počinju nakupljati. Također, postupak liječenja može se započeti i s minimalnim disfunkcijama mozga i u teškim slučajevima organskih patologija..

Trajanje jednog tečaja je obično 10 dana.... Za djecu stariju od tri godine trajanje tečaja povećava se na 15-18 dana. Djeca mlađa od godinu dana imaju 30-minutnu lekciju, djeca starija od godinu dana - sat vremena, starija od tri godine - sat i pol. Uz to, roditelji se sami bave djecom kod bobath terapije kod kuće. Broj tečajeva varira ovisno o dijagnozi i rehabilitacijskom potencijalu djeteta.

Nastava se izvodi u obliku igara kako bi se uspostavio veći kontakt s pacijentom. Ovdje pomoću igračaka šaljem određene signale u dječje tijelo zahvaljujući kojima se otkrivaju razvojni potencijali svojstveni genetskoj razini. Svaka radnja ove tehnike usmjerena je na to da pacijent postigne jedan od sljedećih ciljeva:

-obuzdati ili spriječiti nehotične pokrete tijela;

-upotreba pokreta koji vode. Radim vježbe za istezanje i opuštanje mišića tijela. Dalje - vježbe s određenim udovima pacijenta s ciljem da tijelo zapamti točno kako se kretati, kojim tempom i u budućnosti koristiti upravo takvu akciju;

-stimulirajući pacijenta da postigne željeni cilj. Lekcija ne uključuje samo djetetove omiljene igre, već uključuje različite elemente usluge koje pacijent mora samostalno savladati.

Rezultati bobat terapije: dijete jača mišiće leđa, ramenog pojasa, vrata, gornjih i donjih ekstremiteta; dijete počinje održavati ravnotežu dok sjedi, stoji; učinak neovisnog kretanja pojavljuje se postupnim smanjenjem vanjske pomoći.

Pitanje o Bobatu. Zajednica "posebno dijete"

Ovaj put moja baka mog sina nosi svugdje, ja sam na poslu. Rekla je da je Roma jako jecao uz cviljenje, pa se prestrašio i povrijedio na ovom brodu. Nisam baš na internetu pronašao o kakvoj se gimnastici radi, svi su videozapisi već s odraslom djecom.

Djevojke koje su se bavile bobatom, gimnastika je tako užasna. Ili to možda ne bi trebalo raditi na taj način?

Za cijelu Chitu postoji samo jedan instruktor, nitko drugi.

Recite nam kako. Sutra sam zatražio slobodno, želim se vidjeti u gimnastici. Imamo i ovu epileptiformnu aktivnost. Vrlo zastrašujuće. Visoko

 • Tehnike korekcije i razvoja
 • # Cerebralna paraliza i poremećaji mišićno-koštanog sustava
 • # Oštećena mentalna funkcija
 • # Oštećenje govora
 • # Nedonoščad
 • #Onkološke bolesti
 • # Downov sindrom
 • # Sindrom ranog dječjeg autizma
 • #Epilepsija
 • * Pravila zajednice
 • Isključeno

Komentari korisnika

Kako je? Jesi li otišao? Recite nam kakav je ovaj bobat u akciji?

Vera, bila je u petak na bobatu. Ovo još uvijek više nalikuje čak ni lfk-u, već bliže priručniku. Samo ručno - smanjenje kostiju dubokom masažom mišića, a bobat je istezanje mišića rukama.

Instruktor je prvo povukao prsne mišiće, zatim mišiće ramena, pa tele i bedro, pa leđa, pa mišiće na lopaticama, a zatim ga je sjeo i ispružio ruke iza glave, zatim ruku-nogu, odnosno kosi mišić. Postupak je i dalje bolan, budući da su mišići na našim ramenima i na prsima tvrdi, spastični, vrlo je bolno povlačiti ih, ispod lopatica također, kosi su također sputani... ukratko, izdržao sam vriske svog sina i molio da završim što prije. Istodobno, instruktor je dodao da je ovo mali skup vježbi, kasnije će dodati još.

Nosyn jeca, brada mu se trese. Oh, ne znam. Koliko možemo izdržati. Imat ćemo slobodne dane od ovog bobata.

Uopće ne izgleda kao forma igre, ne izgleda ni kao terapija vježbanjem. Točno istezanje

Općenito, vrišti kao da reže. Ali bez toga morate izdržati na bilo koji način. Kao što nam je rekao jedan liječnik, ako plače, onda nešto razumije. Bolje je nego ne reagirati ni na što i raditi što god želite

Na bobati plačemo od prisile na rad. Najlakši način za ležanje je ne raditi ništa. Učinili smo to s Vojtinim elementima, to je već utjecaj na razinu refleksa na bolnim točkama. Sad imamo posla s jednom Vojtom, jer nas bobat samo uči kako se kretati, a to nam nije odgovaralo. Očito je mozak teško oštećen, a sam sin ne može ponoviti ono što su ga naučili. Na Vojti Naučite mozak da pamti što mišići rade

Bobat - naučite tijelo da se pravilno kreće. Nešto je kome. Oni koji ne znaju sjediti, uče se sjediti, oni koji ne mogu puzati, uče se puzati itd. Nismo radili bobat, ali to radi i naš instruktor u teretani. Uči nas sjesti uz pomoć sila svoga tijela. Isprva se poravnao držeći bokove i povlačeći ruku (preko strane), sada je samo izvodi kroz bokove. Moja je kći u početku također puno plakala, jer joj je nedostajalo snage, pala je na pola puta i malo lupila glavom (i kako mogu bez toga? Ne puno, ali trebala bi shvatiti da će, ako se opusti, pasti i boljeti). I on je ne štedi, nije uspjelo, što znači opet muka bez predaha. Ali napredak je ogroman. I sama tada radim istu stvar tijekom dana. Ako postoji raspoloženje, ona sjedne gotovo bez moje pomoći, nema raspoloženja - cvili, pada unatrag. Mislite da je slična situacija, a čak je i situacija nepoznata, nekakav muškarac natjera ga da radi, pa, bake također vole pretjerivati) Mislim da bi naši stručnjaci bili prisutni u našoj teretani, izbacili bi našeg stručnjaka nakon 5 minuta plakanja)